Laura met was 3

Laura heeft 2 leuke werkplekken waar ze, bij de één al 11 jaar en bij de andere 5 jaar, met veel plezier werkt. Ze is een harde werker maar als ze vrij is, is ze ook vrij. Dan loopt ze rond in haar huispak en geniet ze de hele dag van muziek en volgt verschillende vlogs op YouTube. Ze puzzelt en knutselt graag en ze doet elk weekend de was van de kleding van de heren van SV Borger Zondag 2. Heren blij en Laura blij want wassen en alles wat daarbij komt kijken is haar lust en haar leven.

Terwijl ik dit schrijf krijg ik een enorm trots gevoel door wat ze bereikt heeft en hoe goed ze alles doet. Maar ook trots op hoe we het samen als gezin allemaal doen. En gelukkig hebben we een groep mensen om ons heen die ons de zorg af en toe uit handen nemen. Laura is nu 27 en dat is 27 jaar zorg voor een prachtig mens maar waar je wel altijd voor ‘aan’ moet staan. En dat houden we vol door alle lieve mensen die dit samen met ons doen.

 Alles loopt dus op rolletjes maar daar gaan we straks verandering in brengen doordat Laura op haar zelf gaat wonen. En dat vinden we als ouders spannend, maar Laura ook! Een nieuw thuis voor haar, nieuwe mensen om haar heen die haar dagelijkse gang van zaken gaan regelen. Hoe gaat Laura dat ervaren? Denken ze wel goed om haar? ‘Zien’ ze haar wel? Gevoel en verstand lopen bij dit idee door elkaar heen; het liefst houden we haar lekker bij ons, haar los laten valt niet mee. Maar verstandelijk weten we dat we haar daar tekort mee doen. Ze moet gezellig bij leeftijdsgenoten haar eigen leefwereld creëren. Ze krijgt er iets heel moois voor terug; een gezellig thuis met haar eigen appartement en een mooi leven.

Aangezien we bij het idee dat Laura bij een grote zorginstelling in de buurt zou wonen niet het juiste gevoel hebben, zijn we in 2019 met twee ouderparen zelf begonnen om een woonvorm op te richten voor onze kinderen. Dat is een hele uitdaging waar veel bij komt kijken. We hadden al wel enkele stappen gemaakt maar gelukkig kwam in Juli 2022 Stichting Nabij Netwerk met het concept van het Mooi Leven Huis op ons pad! Na een gesprek met Paul hebben we besloten om een samenwerking aan te gaan. Dit om meerdere redenen. Natuurlijk is het superfijn dat Stichting Nabij Netwerk je ‘bij de hand pakt’ op weg naar het realiseren van het Mooi Leven Huis. Maar voornaamste reden is wel de blijvende betrokkenheid en inspraak van ons als ouders bij de zorg van ons kind, het samenwerken tussen de formele en informele zorg. We laten Laura los maar niet helemaal, we kunnen naar haar toe wanneer we willen in haar eigen appartement waar we op visite komen en waar we, als het nodig is, zelfs kunnen blijven slapen. We gaan dit samen doen met de professionele zorgverleners en met alle lieve mensen die nu al om haar heen zijn. En we doen dit ook samen met heel veel andere ouders waarmee we alles kunnen delen. Dat maakt ons enthousiast, Laura inmiddels ook en dat is nog wel het mooiste!